Hjem / Information / Ludomani

Ludomani

For de fleste af os er det sjovt og spændende at spille online, men for nogle folk kan det ende med et mareridt hvis de ikke kan styre den mængde penge som de bruger på online spil. I værste fald kan man udvikle afhængighed til spil, og hermed ende som ludoman. Men hvad er ludomani egentlig, og hvilke ting skal man være opmærksom på for at undgå at blive spille afhængig?

Ludomani kan bedst forklares som afhængighed af spil hvor penge er involveret. En person som lider af ludomani er ikke i stand til at begrænse hans spil, selvom personen objektivt godt kan se at de mængder af penge som han anvender til spil kan retfærdiggøres. Ludomani er kategoriseret af World Health Organization (WHO) som værende gentagende episoder af spil med penge involveret, som dominerer spillerens personlige, arbejds og familie relaterede liv. Ludomani er anerkendt som en sygdom og kan behandles.

De 4 faser ved ludomani

Spilleafhængighed kan inddeles i 4 stadier.

Første stadie: Man vinder! Man vinder måske en stor gevinst i form af en jackpot, eller man vinder flere turneringer i streg. Selvom man godt ved at spil er baseret på matematik og held, så overbeviser man sig selv om at det er ens talent som gør at man vinder, og man spiller derfor videre med troen på at man vil vinde endnu flere penge.

Andet stadie: Man begynder at tabe, men man vil ikke acceptere sine tab, så man begynder at spille for endnu flere penge for at vinde det tabte tilbage.

Tredje stadie: Man bliver desperat. Man begynder langsomt at finde ud af at det er umuligt at vinde alle de penge tilbage som man har tabt, og man begynder at indse at man har et reelt problem. Selvom man i dette stadie kan se problemet, har man stadig ikke mulighed for at styre sit spil, og man bliver derfor ved med at spille hvilket resulterer i endnu større økonomisk tab.

Fjerde stadie: Håbløshed. Man har tabt det hele. Alle ens gevinster, alle ens penge og måske også penge man  har lånt af familie og vender. Hvis man når dette stadie vil man i nogle tilfælde kunne begynde at se personer udvikle depression, eller blive selvskadende.

Disse fire stadier vil naturligvis variere i omfang fra person til person, og man kan ikke stille et konkret regelsæt op for hvordan man udvikler ludomani. Der er dog visse tegn som man kan være opmærksom på:

Det at spille får en større og større betydning i personens liv – personen begynder eksempelvis at sidde oppe til langt ud på natten for at spille, og personen begynder måske at skjule overfor familie og vender at denne spille. Et andet tegn kan være humørsvingninger samt irritation hvis ikke man har mulighed for at spille.

Andre tegn kan være at man begynder at bliver hjemme fra skole eller arbejde for at komme til at spille, og at man begynder at spille i længere og længere perioder af gangen. Endvidere kan man begynde låne penge af familie og venner, eller optage quick lån for at kunne finansiere sit spil, til trods for at man hele tiden lover sig selv at man vil stoppe med at spille.

På et eller andet tidspunkt vil man selv eller ens familie opdage er noget er helt galt, og man vil finde ud af at man har et seriøst problem. Hvis man er noget hertil er det vigtigt at man søger hjælp – husk på at spilleafhængighed er en sygdom som kan kureres.

Kan man få hjælp til Ludomani?

Her i Danmark har vi Center for Ludomani. Hos Center for Ludomani kan man henvende sig hvis man føler at man har et problem med afhængighed af spil. Behandlingen er gratis, og man behøver ingen henvisning fra en læge eller lign.  For mere information kan du besøge www.ludomani.dk

Du kan desuden også kontakte os via vores Live Chat såfremt du har spørgsmål eller lign.

Husk og nyd spillet!

Husk: Spil er sjovt – spil skal være sjovt – Spil kan lede til glæde og gevinster, men spil kan også lede til tab. Spil aldrig for flere penge end du kan tåle at tabe. Stop mens legen er god og indkasser dine gevinster – tag jævnligt pauser fra spil og nyd det med omtanke. Følger du disse korte råd er vi sikker på at du vil få en god og sjov oplevelse med online spil.

Vi ønsker dig held og lykke.